CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
123456Next
Return Post new threads
Show: 21769|Reply: 137

Mitos mengenai Planet Nibiru

[Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-3-2007 06:10 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Sedikit info mengenai Planet misteri ini (juga dikenali Planet X)...
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Some fringe authors believe that the observations of ancient astronomers provide proof that Nibiru is an actual planet or brown dwarf in our solar system. These claims are for the most part dismissed as fringe or pseudoscience by the mainstream scientific communities of archaeology and astronomy.

According to proponents such as Zecharia Sitchin and Burak Eldem, the Nibiru appearing in Sumerian records correctly refers to a large planetary body. Their research proposes that it possesses a highly elliptical, 3630-year orbit. Such a planet would be approximately in the same orbit as 2000 CR105.

According to these theories of Sumerian cosmology, Nibiru was the twelfth member in the solar system family of planets (which includes 10 planets, the Sun, and the Moon). Its catastrophic collision with Tiamat, a planet that was between Mars and Jupiter, would have formed the planet Earth, the asteroid belt, and the Moon. It was the home of a technologically advanced human-like alien race, the Anunnaki of Sumerian myth, who, Sitchin claims, survived and later came to Earth. This is in keeping with the ancient astronaut theory, of which Sitchin is a proponent. According to Sitchin, they subsequently genetically engineered our species, originally as slave animals to work in their gold mines, by crossing their genes with those of Homo erectus. His claims are roundly dismissed by the scientific community as bad science in light of the lack of inexplicable alien DNA in our genetic code. Sitchin re-explains documents such as the Old Testament , texts from Ancient Egypt and Roman Mythology in such way claiming that these Anunnaki are what former religions call The Gods.

Sitchin says some sources speak about the same planet, possibly being a brown dwarf star and still in a highly elliptic orbit around the Sun, with a perihelion passage some 3,600 years ago and assumed orbital period of about 3,600 to 3,760 years or 3,741 years. Sitchin attributes these figures to astronomers of the Maya civilization. However, scientists argue that a planet with such an orbit would eventually either develop a circular orbit or fly off into space and overwhelmingly consider Sitchin's claims to be pseudoscience. A brown dwarf with a period of 3,760 years would be clearly evident through infrared and gravitational observations.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Adalah dipercayai,bahawa Planet ini akan melintasi Bumi beberapa tahun lagi dan boleh menyebabkan kemusnahan sistem kehidupan di Bumi...

Apa pandangan anda???
1

View rating log

Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 4-3-2007 11:08 PM |All posts
Nibiru collision with earth??...taun bila 2009 ka?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-3-2007 12:39 AM |All posts

Reply #2 Maxx's post

Aku pun tak pasti sama ada kisah mengenai planet ini betul atau tidak,tetapi khabarnya Planet ini merupakan planet yang terjauh dari matahari dalam sistem suria.

Orbit planet Nibiru ni pelik sikit,maka ia menyebabkan dalam setiap 3600 tahun,Planet ini akan berada dalam posisi yang sangat hampir dengan Bumi,sehinggakan seolah-olah manusia melihat 2 bulan pada waktu ia menghampiri Bumi.

Adalah dipercayai bahawa sekarang Planet itu sedang dalam perjalanan menghampiri Matahari.
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-3-2007 12:43 AM |All posts
Beginilah rupa orbit Planet Nibiru:



Perhatikan,bentuk orbit ni agak tidak seimbang dengan jarak matahari...
1

View rating log

Reply

Props Report

Post on 5-3-2007 02:19 AM |All posts
hmm interesting..
Reply

Props Report

Moderator

Weapon X

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 5-3-2007 09:33 AM |All posts

Reply #4 prototaip's post

Orbit tu macam orbit komet aje? Adakah Nibiru ni satu komet sebenarnya?
When the seagulls follow the trawler, it's because they think sardines will be thrown in to the sea.
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 5-3-2007 10:55 AM |All posts
kalau ia adalah komet mesti kita akan nampaknya seakan bintang berekor
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 5-3-2007 10:17 PM |All posts
Sama ada ia merupakan komet atau planet atau objek angkasa yang lain,adalah tidak dapat dipastikan.Para astronomi pun masih belum mengisytiharkan planet ini termasuk dalam sistem suria akibat jaraknya yang terlalu jauh untuk dikaji.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-3-2007 10:10 AM |All posts

Reply #8 prototaip's post

Ini mail yg aku dapat...
Adakah planet yg bakal menghemtam bumi
ni planet nie?hmm...

b) Saintis telah menjumpai sebuah planet yang lebih kecil daripada bumi yang menghala ke bumi.. Ia telah dianggarkan bahawa planet itu akan melanggar bumi pada tahun 2014. Amerika akan cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket... Dan saintis juga telah menjumpai sebuah planet yang juga akan menghentam bumi... Ia dianggarkan akan melanggar bumi dalam masa 60 tahun lagi.. Dan planet ini lebih besar daripada bumi... Jikalau ini benar, dunia akan musnah pada tahun 2065....
℃♥よっしゃあ♥℃
Reply

Props Report

dempol This user has been deleted
Post on 6-3-2007 03:30 PM |All posts

Reply #9 ainarin's post

kiamat ke time tu...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 6-3-2007 06:09 PM |All posts
Originally posted by ainarin at 6-3-2007 10:10 AM
Amerika akan cuba untuk menukarkan orbitnya dengan menembaknya dengan sebuah roket...


Mampukah mereka? Yahudi suka melawan takdir.
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 6-3-2007 07:17 PM |All posts

Reply #10 dempol's post

Wallahualam..
Hanya Allah yg tawu
℃♥よっしゃあ♥℃
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 8-3-2007 12:25 AM |All posts
Adalah dipercayai,bahawa Planet ini akan melintasi Bumi beberapa tahun lagi dan boleh menyebabkan kemusnahan sistem kehidupan di Bumi...

Apa pandangan anda???


Planet  Nibiru ini di simbolkan sebagai planet yang bersayap. Dalam perlanggarannya dgn Tiamat yang kemudiannya menyebabkan kelahiran Bumi  memberi satu jawapan mengapa Bumi kehilangan sebahagian dari crustnya(??)   Kesan purba menunjukkan kedatangan Nibiru berhampiran Bumi amat mustahak kpd orang2 Sumeria kerana ia akan menyebabkan masaalah di Bumi dan sebagai warga tani mereka akan menghadapi musim yang bermasaalah bagi tanaman dll. Kalau tak salah, salah satu bencana yang dialami ialah akhirnya Ice Age yang lalu lantas menyebabkan banjir besar yang serta merta mengakhiri tamadun Sumer pada 3 millinium BC. Namun  kesan sejarah yang dijupa menyebut pasal Evil Wind  yang bertiup dari barat (Laut Mediterranean) - awan maut yang menyebabkan kematian yg dahsyat keatas segala yang hidup - pokok2 layu dan air diracuni  (Erra Epos: Lamentation text). Pada Sitchin....ini mungkin weapon of terror - nuclear weapon! Memang anih Sitchin ni.....

Ada satu hal.....mengikut sejarah Sumer, Annunaki ni hanyalah salah satu minor god diorang..............
http://mymandalay.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-3-2007 05:59 AM |All posts

Reply #13 hamizao's post

Aku tertarik dengan quote:

"...menyebabkan banjir besar yang serta merta mengakhiri tamadun Sumer..."

Adakah ini merujuk kepada banjir besar di zaman Nabi Nuh?
Jika ini benar,mungkinkah lintasan Planet ini memainkan peranan terhadap banjir besar ketika itu?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-3-2007 11:15 AM |All posts
Nibiru atau planet x, kaitannya dengan satu kaum yang amat advance anunnaki, kaum sumeria, pyramid semua katanya ada kena mengena.. aku ada wat sikit study pasal nih dulu..rasanya ada bukak satu topic lam ni dulu ke dalam paranormal..tak ingat dah..tah ada lagi ke idak..takdak sambutan masa tu
How do you do? My name is trouble ..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-3-2007 01:49 PM |All posts

Reply #15 Azhargoth's post

Ada kaitan dengan piramid?
Boleh tolong explain tak kaitannya dengan planet ini?
Aku cuma tahu piramid ni dibuat oleh orang Mesir zaman Firaun?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-3-2007 02:15 PM |All posts
salam bro...ko baca artikel nih..aku nak explain in detail secara wirte-up agak susah..lagi pon sesetengah link masa tu 2004 dah takdak..aku pulak tak save..actually bende nih sekadar untuk pengetahuan mungkin juga dogeng..so kita hanya baca untuk dpt info....tak lebih sekadar itu...yg lain2 hanya Allah yang agung maha mengetahui...

bukan apa..aku cakap mcm atas..jika ko rajin carik..betul2 kaji secara bacaan la of course..bende nih ada kena mengena dari awal bumi di cipta sampai dan setiap kejadian tuh ada kena mengena sampai sekarang sehingga melibatkan setiap perkara..takut boleh terkeliru nanti..ko paham ke apa aku cakap?..hehe..aku pon dah kompius..

hmm juga mungkin artikel tu rekaan mereka2 yang fanatik pasal bab2 nih...tapi bila ko baca dan cari..dari satu ke satu ada kaitan..ada kaitan..tu yang best tu..kadang2 aku pikir takkan kebetulan kot..so aku ni bukan penyelidik ke hapa..aku gan memba aku sorang lagi masa tu aku di opis lama..dok buat research cari artikel mende2 nih syok-syok..masa tu 2004..memba aku sorang tuh lagi fanatik..lama dah juga tak jumpa dia semenjak dah tuka kerja....siap ada print semua..

ada satu artikel pasal "war in heaven" gan god from the mars ke moon, sky ke hapa..apa tah..aku cari dah tak jumpa...

so apa2 nanti aku update la kalau teringat balik...

apa-apa pon ko baca la nih dulu -->http://www.vibrani.com/Anunnaki.htm

one more ----> http://en.wikipedia.org/wiki/Anunnaki

ko copy paste

sekadar bacaan...

[ Last edited by  Azhargoth at 8-3-2007 02:18 PM ]
How do you do? My name is trouble ..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 8-3-2007 07:11 PM |All posts

Reply #17 Azhargoth's post

Thanks for info...

Tapi konsep Annunaki ni dah berlawanan dengan kepercayaan Islam....
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-3-2007 09:23 AM |All posts

Reply #18 prototaip's post

hmm..tu pasal yang aku bagtau siap2 tuh...so anyway just for our info je la..
How do you do? My name is trouble ..
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 9-3-2007 09:29 AM |All posts

Reply #18 prototaip's post

*sorry terdouble posting*

[ Last edited by  Azhargoth at 9-3-2007 09:55 AM ]
How do you do? My name is trouble ..
Reply

Props Report

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 9-3-2007 06:34 PM |All posts
Originally posted by prototaip at 8-3-2007 05:59 AM
Aku tertarik dengan quote:

"...menyebabkan banjir besar yang serta merta mengakhiri tamadun Sumer..."

Adakah ini merujuk kepada banjir besar di zaman Nabi Nuh?
Jika ini benar, ...


Patut di ingat, seperti apa yang berlaku di kawasan Laut Hitam, kawasan2 Sumeria juga selalu di banjiri terutama sekali apabila pencairan air batu di daerah Khutub2. Orang2 Sumer mempunyai mitos Banjir Besar yg melibatkan seorang Raja yang warak di zaman dedulu bernama Zingiddu atau Ziusudra "life of long days". Ia dikatakan telah mendapat amaran dari tuhan  akan kedatangan banjir besar dan dia bersama ahli keluarga dan beberapa binatang  telah diselamatkan dengan sebuah bahtera. Selepas 7 hari hujan lebatpun berhenti dan mahteranya terkandas. Kemudian diapun membuat korban dengan seekor lembu dan kambing untuk tuhan Enlil diorang. Dalam mitos Babylon dan Assyria yang serupa, hero dia bernama Utnapishtim "he found life". Bagi kaum Harrian ia bernama Naahmuuliel. Namun dalam tradisi Yahudi ia bernama Noah bermakna "comfort" dalam Bahasa Hebrew. Kesan2 banjir besar ini ada dijumpai Ur misalnya. Oleh kerana pergolakan dan perubahan dalam sejarah Meropotamia selepas banjir besar itu mungkin cerita2 ttg insiden2 sebelum banjir besar menjadi berunsur mitos sahaja dan setiap cerita mempunyai sedikit perbezaan.....at least mengikut tafsiran pengkaji2 bahan purba.

[ Last edited by  hamizao at 9-3-2007 06:42 PM ]
http://mymandalay.blogspot.com
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 9-3-2007 08:50 PM |All posts
planet nibiru ni planet baru ke?


masa blaja alam dan manusia tak de pun nama planet nie
janji rock.....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 24-3-2007 10:38 AM |All posts
Saya berpendapat mungkin betul planet nibiru akan menghentam bumi pada tarikh2 sekian. Tapi bumi tidak akan kiamat, mungkin hentaman itu tersasar atau jika terjadi hentaman mungkin kesannya sama sperti kejadian gempabumi kehancuran pada satu tempat2 tertentu.


TARIKH DAN WAKTU KIAMAT
Saya berpandukan kepada ajaran agama bahawa tidak ada siapa yang mengetahui waktu kejadian kiamat, hanya Allah saja yang mengetahui.


Amerika cuba untuk menembak Planet Nibiru
Melawan takdir atau menghindari sesuatu buruk dengan berusha. Bila saya amati2 tindkan Amerika ini ada juga kebenarannya dan kebaikannya, memang dalam Agama Islam kita diajar supaya berusaha untuk mencegah sesuatu kebuirukan yang akan terjadi kepada diri kita. Saya rasa ada satu golongan didalam islam, dimana golongan ini berserah bulat2 kepada takdir tanpa usaha dan ikhtiar untuk mengubahnya, ini adalah tidak digalakkan.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 26-3-2007 12:48 PM |All posts
kiamat?? kenapa kiamat?? Kita bukan bercakap pasal kiamat, tapi pasal kewujudan planet yg sebenarnya telah diketahui sejak zaman tamadun Babylon. Tapi ahli astronomi baru jumpa beberapa tahun ni (apalah astronomi ni)...
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 24-5-2007 05:26 PM |All posts
ni aku nak cerita sket pasal planet nibiru...

sebenarnya, tamadun2 awal percaya ada satu planet misteri yg melintasi bumi, selang beribu-beribu tahun. tamadun sumeria menamai planet ini sebagai planet NIBIRU. tamadun egypt pula memanggilnya dgn nama " PLANET BERJUTA TAHUN". manakala tamadun babylon pula menamakannya sebagai MARDUK, mengikut nama tuhan mereka. sebenarnya tamadun sumeria (3400 BC) sudah mengetahui akan sistem suria yg ada pada kita sekarang, iaitu bumi adalah sebuah objek bulat yg mengelilingi matahari bersama2 dgn 10 bintang yg lain iaitu bulan, utarid, zuharah, marikh, musytari, zuhal, uranus, neptune, pluto dan yg terakhir sekali nibiru.

tamadun awal percaya planet nibiru mengelilingi matahari mengikut arah jam (berlainan dgn planet2 yg lain yg travel berlawanan arah jam). planet nibiru melintasi bumi melalui asteroid belt, antara jupiter dan mars. planet ini dikatakan kecil sedikit berbanding jupiter, di mana planet itu akan nampak besar semasa ia melintas bumi. tamadun awal percaya tuhan2 mereka sebenarnya datang dari planet nibiru ini. dan tuhan2 mereka adalah "source" kpd ilmu pengetahuan mereka yg maju dari manusia sekarang. kalau kita baca ttg tamadun egypt dan maya, mereka ini sebenarnya hebat dan pakar ttg ilmu2 astronomi dan teknologi. buktinya adalah pembinaan piramid dan juga rekod ttg bintang2 dan sistem suria dalam tulisan2 mereka. (pluto belum dapat dikesan sehingga pada tahun 1865 AD and sebelum 1600's, humanity believed that earth was "flat" dan matahari itu mengelilingi bumi. sebenarnya dalam catatan tamadun sumeria telah dicatit perkara sebenrnya).

catatan tamadun2 awal seperti tamadun sumeria menyatakan tempoh masa planet nibiru melintasi bumi utk mengelilingi matahari adalah pada setiap 3600 tahun, setengah pula adalah 10,500 tahun. agama hindu percaya tuhan2 mereka turun ke bumi dalam tahun keramat iaitu 432,000 BC.

pada awal tahun 2004, NASA mengumumkan kemunculan sebuah planet baru, iaitu planet x
1

View rating log

Reply

Props Report

123456Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 27-8-2014 05:05 PM , Processed in 0.382774 second(s), 29 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top