CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Author: tasha

[MERGED] THYROID PROBLEMS AND TREATMENTS

[Copy link]

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-5-2009 11:53 PM |All posts
laki aku akan ambil radioaktif ni, tapi nak buat hubungan seks selepas 3 hari....

pening kepala aku.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 27-5-2009 03:47 PM |All posts
my hypotyroid symtom makin kuat skrg ni, bdan makin naik, selalu depression, mata plak mcm bengkak......im thinking of nak berubat pakai cara homeopathy plak? korang rasa ok x?
[b]fly me to the moon....[d]
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 17-8-2009 12:33 PM |All posts
bahaya ka tiroid ni?
ayah saya ada tiroid.. baru ja tau masa cek darah aritu...  ayah saya baru kuar wad sebab jantung dia ada problem.. baru lepas operate... now kaki dia kena gout plak... risau la....
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-12-2009 10:50 PM |All posts

thyroid test

salam, saya baru reg dan itupun pasal nk tau psal sakit thyroid nie.. sebab saya tak tahu kat forum kesihatan mana yang sesuai untuk bertanya, jadi saya pun post kat sini..

saya nk tahu berapakah kos ujian pemeriksaan darah utk throid test bagi klinik2 biasa.. dan berapa hari keputusan ujian tu boleh diketahui..
saya sebenarnya baru terbaca berkaitan hyperthroid melalui internet dan tiba-tiba rasa takut pulak, ye la dah simptom dia lebih2 kurang je dgn saya ni.. sebelum ni saya tak ambil kisah pun tapi rasa pelik pulak sebab berat badan saya tak mahu naik2 pun walau dah makan bagai nak rak..

saya nak tahu adakah ini tanda2 hyperthroid..
-jari akan shake dan obvious kelihatan bile pegang benda dengan hujung jari,
-berat badan tak mahu naik2 pun walau dh macam2 cara cuba, pil gemuk, weugth gain dll
-degupan jantung laju, antara 90-110 bpm.. (ini yg saya takut sebab kata bole mati kalo tiba2 je jantung stop)
-kuku akan tumbuh dengan cepat.. betul ke ni..

ada tak rawatan yang berkesan utk sakit nie, maksud saya adakah berat badan akan kembali ideal.. jantung akan normal.. lagi satu saya ada terbaca berkenaan minyak kelapa dara yanb boleh cure hyperthroid nie.. ada sesiapa yg pernah cuba dan berjaya..?
sekian.. thanks..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 3-12-2009 11:32 PM |All posts
ya benar,

degupan kuat dan laju.

jari selalu menggeletar walaupun dlm keadaan tenang.

selalu berpeluh.

mata akan bertambah besar.(hanya utk sesetengah kes shj)

tiroid ni sejenis kelenjar yg mengeluarkan hormon adrenaline.

jika manusia normal,hormon ini akan dikeluarkan jika berasa takut,cemas,marah dan sebagainya yg berkaitan emosi.tetapi jika dlm keadaan tenang,kelenjar tiroid manusia normal berkeadaan biasa.

pesakit tiroid,tidak kira waktu,terus-terusan mengeluarkan adrenalin.

hormon ini mnyebabkan degupan jantung laju dan kuat.dan tangan menggeletar.--->berbeza dgn penyakit parkinson.

bayangkanlah pesakit tiroid jika dia berasa takut dan menggelabah----> lebih over dan lebih jelas menggeletar daripada orang normal.kadang2 degupan jantung tu nampak kat baju.

sethu saya,sakit tiroid ni tidak membahayakan cuma memberi kesan kepada sosial pesakit.bayangkan kena buat public cpeaking di hadapan org ramai.kalau manusia normal,mmg lah berdebar2 dan menggigil tapi tidak seover manusia yg ada sakit tiroid.

sakit tiroid AMAT BERBEZA dengan kanser tiroid.

kanser tiroid amat berbahaya dan boleh menyebabkan kematian jika tidak dirawat.

untuk pesakit tiroid elakkan minum nescafe dan kopi.nescafe dan kopi akan menyebabkan pesakit over excited.gigil lebih dan berpeluh lebih,degupan jantung kuat dan laju.

wallahua'lam.
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 3-12-2009 11:42 PM |All posts
terima kasih utk jawapan dia atas.. boleh saya tau berkenaan checkup thyroid nie kat klinik.. lagi satu adakah rwatan yg selalu diberi ni berkesan..? harap ada lagi yg boleh share experience kat sini..
pasal nescafe dgn kopi pulak.. alamak dua2 ni memang favourite saya..
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 3-12-2009 11:56 PM |All posts
3# ismailjunk

saya mmg tak tahu kos rawatan di klinik atau di hospital.mungkin saudara boleh bertanya di mana2 klinik utk mendapatkan jawapan yg lebih jelas ttg harga dan ubat.

harap forumner yg lain dpt membantu saudara.

wallahua'alam.
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-12-2009 02:00 AM |All posts
ya benar,

degupan kuat dan laju.

jari selalu menggeletar walaupun dlm keadaan tenang.

selalu berpeluh.

mata akan bertambah besar.(hanya utk sesetengah kes shj)

tiroid ni sejenis kelenja ...
sixret Post at 3-12-2009 23:32
...eeerrr...adrenaline is produced by the adrenal glands...not by the thyroid glands...thyroid glands produce the thyroid hormones...

...hyperthyroidism happens when the thyroid gland produces too much of the thyroid hormones...excessive thyroid hormones in your body can make a lot of things in your body to speed up...hyperthyroidism can be easily treated...with treatment...u can lead a normal and healthy life...but if left untreated...it can lead to serious heart problems...and also a life threatening situation called the thyroid storm...
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Conqueror

Dulu sorang...kini berdua.. ..

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 4-12-2009 02:10 AM |All posts
salam, saya baru reg dan itupun pasal nk tau psal sakit thyroid nie.. sebab saya tak tahu kat forum kesihatan mana yang sesuai untuk bertanya, jadi saya pun post kat sini..

saya nk tahu berapakah k ...
ismailjunk Post at 3-12-2009 22:50
...threads merged...i hope u will find more info from this thread...
...fark frendship!!...
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 5-12-2009 06:23 PM |All posts
terima kasih mod kerana tolong mergedkan, saya ada cuba pergi ke hospital kerajaan dan katanya ambil masa 3 minggu untuk result thyroid test.. kalau buat di klinik2 biasa adakah masanya sama jugak, sebab mungkin mereka pun akan hantar pada lab hospital dulu utk pemeriksaan.
Ada sesiapa yg pernah pegi blood test kat BP diagnostic center..? saya cuba nk tanya dulu, sebab kalau result tempoh ujian sama antara kerajaan dengan swasta, baik saya pergi ke hospital kerajaan..
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 10-12-2009 05:12 PM |All posts
salam, saya baru je wat checkup kat BP, throid level normal kata doktornya (kata doktor la) tapi saya yg kelirunya saya still alami simptom2 hyper tersebut; jari shake, heartbeat tinggi, bole pakai ke checkup tersebut, saya rasa x puas ati dan skarang nak pergi kat hospital gov pulak
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 14-12-2009 11:07 AM |All posts
salam, saya baru je wat checkup kat BP, throid level normal kata doktornya (kata doktor la) tapi saya yg kelirunya saya still alami simptom2 hyper tersebut; jari shake, heartbeat tinggi, bole pakai ke ...
ismailjunk Post at 10-12-2009 17:12


ismail duk kl ke? klu duk kl, blh jumpa Datuk Dr. Khalid Kadir di pantai hospital, dia pakar tiroid. saya dulu ada tiroid alhamdulilah dah sembuh. the best endocrinologist in m'sia.. caj dia tak mahal. cnsultation rm60, ubat ubatan bergantung. test darah u boleh buat kat klinik biasa klu lebih murah then bawak report tu ke Dr. Dr ni tak kisah klu wat test di tempat lain.
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 21-12-2009 10:40 PM |All posts
sy pun nak berkongsi pengalaman..saya terperasan bengkak kat leher bawah belah kiri ni masa sy dlm pantang.a few months after that baru sy buat blood test..t3 and t4 both normal,...so sy just biar kan je..tp pd mase same sy pelik dgn diri sendiri sbb selalu sgt letih,mlm sy mengantuk and selalu tidur awal n bile bgn still rase mengantuk..mula2 ingat penat sbb baru jd ibu..tp ank sy takde pon meragam mlm2..lame2 tgn sy selalu mengigil..lemah kat bhgn otot lbh2 lg bahagian lutut ke bawah..selalu rase mcm blur2..heartbeat yg sgt2 laju...so sy tension sgt...sy pun buat checkup di ppum..scan,biopsi, blood test all done!results..sy ade beberapa bengkak and results from biopsi mengatakan kandungan dlm bengkak tu adalah colloid..tp yg sy tak puas hati dkt ppum, setiap kali checkup mesti jumpa doc berbeza..so dorang tak tau pun history kita and setakat ni takde pon doc yg beri complete explanation ttg ape yg sedang sy alami sekarang..sy mcm terumbang ambing..tak faham sggh..last sekali aritu, a Chinese doc...dah la tak jumpe cari folder dkt pc, layan sy mcm nak tak nak saje and asyik tgk jam..maybe sbb time tu dah 12 tghari..sibuk nak lunch..mslahnye sy menunggu turn lama,dr pkl 8pg - 9pg biasanye..tghari br blh jumpe..tp nothing yg sy dpt dr seorang doc..rase sia2 sbb sy mengorban waktu keje sy..for ur info..semua ni dkt surgical clinic at ppum..i'm very frustrated..so now doc is giving me 3 months srh sy fikir nak bedah ke tak without telling me details dr segi kenapa,risiko nye ape..option2 lain ade ke..semua pun takde!jenis thyroid ape pun sy tak tau..tolongla..i'm confiused!
sorry sbb pjg lebar..since terjumpa thread ni..so i just wanna share my experience...if u wanna share or suggest any suplement cth mcm bio young ke ape..u r most welcomed frens!
FACEBOOK:UMAIRAH BOUTIQUE
Reply

Props Report

Rank: 1

Post on 31-1-2010 09:55 PM |All posts
hai...

saya pun mengidap tiroid hyper...saya da mengidap tiroid ni lebi 9 thn saya baru je brkwin 3 bln lps risau lak wlpun tiroid sy ni tak bsr mane tp effect die pada kehidupan sy mmg teruk sangat kdg2 risau tk tentu psl...ade sampai tahap fobia nk keluar jumpa org pun sy takut...saya skrg tenga nk cari penawar sakit ni tp takde yang sesuai...ade sesapa le bg cdgn....sy tak tau mcmne lg nk cari penawar lg
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 10-2-2010 10:43 PM |All posts
sy nk tanya sape2 yg tau pasal bengkak kt leher ni....sy p buat aultrasound...resultnye kata ade bengkak cyst...result darah blum kuar lg.....

adakah ni tyroid?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-4-2010 08:29 PM |All posts
sy pun nak berkongsi pengalaman..saya terperasan bengkak kat leher bawah belah kiri ni masa sy dlm pantang.a few months after that baru sy buat blood test..t3 and t4 both normal,...so sy just biar kan ...
muteq Post at 21-12-2009 22:40



salam & selamat sejahtera,

sekarang muteq masih pergi lagi ke PPUM? adakah dah buat operation tu? saya pon sedang mengalami sakit tiroid ni. simptom2 yang saya alami ialah tangan menggeletar, jantung berdegup laju & cepat marah. kadang2 jantung berdegup laju sampai saya boleh tersedar masa tidur. kalau tidur tak pernah rasa puas walaupun dah tidur lama, badan lak mudah sgt rasa letih.

saya juga pergi PPUM, di klinik RUKA. saya dah pergi 2x, ambik darah sekali & saya positif ada tiroid. saya dapat doktor yang sama iaitu doktor Nu' Nu'. kali ke 2 rawatan saya diberi ubat camazol untuk dimakan selama 6 minggu. setakat ni jantung saya dah kurang berdegup laju. lepasni kena cek lagi darah & tengok keputusan macam mana. seperti yg awak cakap mmg nak tunggu rawatan tu lama, habis masa separuh hari kat sana je. saya sampai seawal jam 7pagi kat ppum untuk ambik nombor giliran. doktor hanya akan ada jam 9.30 pagi.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 7-4-2010 08:30 PM |All posts
hai...

saya pun mengidap tiroid hyper...saya da mengidap tiroid ni lebi 9 thn saya baru je brkwin 3 bln lps risau lak wlpun tiroid sy ni tak bsr mane tp effect die pada kehidupan sy mmg teruk sanga ...
nursyah29 Post at 31-1-2010 21:55


saya setuju dengan nursyah29, kehidupan kita akan rasa x selesa. kadang2 macam jadi risau tak tentu pasal. sakit ni betul2 mengganggu kehidupan saya
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 9-4-2010 08:47 PM |All posts
tiada sesiapa nak kongsi maklumat?
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 13-4-2010 05:46 PM |All posts
Post Last Edit by dearest02 at 13-4-2010 17:48

salam...
skrg ni sy pregnant 15 minggu, check darah hari tu doc dpt kesan saya ada hyperthyroid, 23/4 ni temujanji dgn pakar, tak pasti mcm mana lagi. my hubby beli elken spirulina utk saya. so, saya nak pastikan..
1. boleh ker saya ambil spirulina masa pregnant ni?
2. ada effect kat baby tak, kalau just makan spirulina? (sbb suami tak nak saya makan ubat hospital langsung) ?
3. hyperthyroid leh sembuh ker dgn spirulina?
aku adalah hamba yang  Maha Esa...
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 14-4-2010 03:56 PM |All posts
sy nk tanya sape2 yg tau pasal bengkak kt leher ni....sy p buat aultrasound...resultnye kata ade bengkak cyst...result darah blum kuar lg.....

adakah ni tyroid?


sama la sy bgkak kat belah kanan..ml2 ingt tyroid pastu doc syak canser..wat ujian sume doc kate cyst...ari Jumaat ni ada appoinment kt hospital lau x hlg nk kene operate...sy dah ulang-alik hospital ni dlm 5 bln....
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 17-4-2010 09:24 PM |All posts
Reply 245# budakcomei

bengkak sy dah mengecil bila sy p berubat tradisional....dlm tempoh sebulan sy ulang alik berubat....alhamdulillah dh mengecil....bila tekan bru rasa...
sy syukur sgt2.....


sy rasa u cuba p berubat tradisional dulu....kalu x ade perubahan buatla oprate....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 19-4-2010 09:35 AM |All posts
raze86, awak berubat kat mane yek...saya ade gak berubat skit2 tp mcm tu jugak...kecik mcm mana sebab cyst ni cecair kan...ari tu doktor kuarkan mcm nanah...so lau semakin kecik tu cecair tu pegi mana plak?

Sorry nak tnya berubat tradisional tu dgn bomoh ke dgn ustaz?
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 23-4-2010 09:14 PM |All posts
salam dan selamat sejahtera,

hari rabu lepas saya pergi check up di ppum, keputusan darah ada menunjukkan penurunan untuk hyperthyroid tu, degupan jantung pun kurang dah laju dari sebelumni tapi tapak tangan makin menjadi berpeluhnya....sebelum ni takda berpeluh sangat. sekarang kena makan ubat carbimazole sebiji sehari selama 2bulan, sebelumni makan 2biji untuk 6minggu. pas 2bulan cek lagi darah...

malam ni lepas minum air soya dengan roti john, jantung laju balik... rasa x selesa sangat2. korang ada jadi mcm ni tak?
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 10-6-2010 02:18 PM |All posts
Reply 244# dearest02


org yang ada tyroid hyper ker atau hypo ...tak leh ambil spirulina....tak sesuai sebb melibtkanhormon....saya pun ada tyroid juga...ni doktor yang cakap.....mula2 makan ok lamaa...nanti ada masalah lain timbul.....tak semua orang boleh makan sprirulina
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 14-6-2010 09:54 PM |All posts
tgh mencari Endocrinologist kat KL. suspect hypothyroid relapse setelah 7 tahun free-medication. dah amik darah, result indicate normal tapi susah sangat nak turun berat badan. naik mencanak2.. haih
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 20-9-2014 01:51 AM , Processed in 0.202730 second(s), 31 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top