CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
12345678910... 13Next
Return Post new threads
Show: 67995|Reply: 300

List Veterinar Sekitar Malaysia

[Copy link]

Moderator

spread love everywhere u go

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 15-9-2009 02:38 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Post Last Edit by ati1402 at 12-3-2010 17:22

Mod Boocik & mod Ati,
k leo rasa belum lagi ada thread ni kat sini... kalau ada tlg mergekan ye Selama ini k leo tgk ramai mak2 & babah2 kucing atau haiwan2 lain yg memerlukan alamat dan panduan veterinar di kawasan kediaman mereka. jadi k leo bukak thread ni utk membantu u all semua supaya menjadi rujukan klinik haiwan di masa akan datang. kalau sesiapa yg ada rujukan sendiri sila kongsi2 ye...

1

View rating log

Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 2-1-2007 10:07 AM |All posts

KLINIK HAIWAN

Post Last Edit by boocik04 at 1-7-2011 09:12

Sape tahu kat mana ada klinik haiwan yg beroperasi 24 jam? Sabtu lepas anak kucing lamia sakit, puas lamia call sana sini tapi malangnya tiada satu pun klinik haiwan yg buka hingga hari selasa kerana cuti umum. Panik juga bila memikirkan yg anak kucing ni tak dapat bertahan hingga hari selasa. Lamia ikhtiarkan juga, nasib baik jumpa satu petshop yg mana ownernya boleh merawat haiwan yg perlukan perhatian segera. Lega sikit pasal semalam mereka call kata lamia boleh ambil anak kucing tu hari ni kerana dia dah sihat.

Point yg nak lamia nak nyatakan disini ialah, jika berlaku emergency pada haiwan kesayangan kita dihari cuti panjang, kat mana  kita nak tuju. Tak kan nak lihat dan biarkan mereka mati macam tu saje? Dulu pernah ada 24 hour animal center kat jln pekeliling tapi baru-baru ni masa lamia pergi, merekadah tak jalankan servis 24hrs tu lagi. Ada juga Dr Vet on call tapi bila call mereka suruh cari clinic lain. :
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 2-1-2007 01:31 PM |All posts
dulu kucing aku xciden patah kaki.. aku call klinik 24h ni.. ko nak tau berapa dia caj?? RM300!! :lol
aku pegi klinik kerajaan kene bayar RM20 jer huhu.. tak kuasa aku sampai beratus2 ni
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 2-1-2007 06:59 PM |All posts
Kalau ada senarai vet yang buat on-call 24jam pun ok gak. Ada sesapa yang tahu?
http://www.dobot.com.my
Reply

Props Report

Fighter

Cakap Suka hati...!!!

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 3-1-2007 01:38 AM |All posts
kenapa yea kalo klinik haiwan kat mesia ni mahal berdendum dendam bukan main lagi reganya?
macam tu jugak dengan makanan. Mengalahkan rega beras paling mahal kat pasaran.
aku heran la. macam mana la nak memupuk orang ramai bela PET.
terutamanya orang melayu le...
aku bela kucing, bila sakit bawak spital/klinik pastu bagi makan cat food bagai ni..
tu pun ada kawan ngan sedara yg heran sangat...
kata aku layan kucin macam nak jaga anak sendiri..aku geling2 pale dengar...
bila la nak serap dalam paler otak yg haiwan yg kita pelihara tu dah kira cam ahli kurga sendiri..
so bila sakit mesti la bawak kinik..makan bagi la yg elok2..

aku pikir ni le sebb nya...rega segala menda untuk PET semenya mahei...
dari makanan sampai le ke obat obatannya..apatah lagi kinik...
bosan aaa.... kat US camna ha?

ada pengalaman tak sesape kat sini?
Tak Mungkin Lagi Aku Meminta. Untuk Kau Mendengar. Untuk Kau Melihat ke Mata ku.
Reply

Props Report

Rank: 16Rank: 16Rank: 16Rank: 16

Post on 3-1-2007 08:12 AM |All posts
Originally posted by PengKid at 3-1-2007 01:38 AM
kenapa yea kalo klinik haiwan kat mesia ni mahal berdendum dendam bukan main lagi reganya?
macam tu jugak dengan makanan. Mengalahkan rega beras paling mahal kat pasaran.
aku heran la. macam man ...


tau takper :geram: aku beli IAMS dorg seguni RM80... ngalahkan harga beras :lol
Reply

Props Report

Defender

Diver No. 0406A82843

Rank: 12Rank: 12Rank: 12

Post on 3-1-2007 09:08 AM |All posts

Reply #3 Acepromazine's post

ada satu kat melawati. dia buat house calls aku tak ingat plak address/contact dia. nanti aku cari balik. dulu aku hantar bubu and cici ke situ..
angau ke aku ni, bila aku asyik teringat kan dia..
angau ke aku ni, bila aku tengok smiley face aku ternampak dia?
angau ke aku ni, bila aku dapat message, aku harap itu dari dia?
angau kot aku ni.. huhu...
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 3-1-2007 02:48 PM |All posts
Originally posted by audioslavefan at 2-1-2007 06:31 AM
dulu kucing aku xciden patah kaki.. aku call klinik 24h ni.. ko nak tau berapa dia caj?? RM300!! :lol
aku pegi klinik kerajaan kene bayar RM20 jer huhu.. tak kuasa aku sampai beratus2 ni



Betul tu! Service charge at one time kat animal center yg 24 hours ni memang mahal, sblm treatment lagi mereka dah demand deposit RM300. The thing is kalau kucing kita dikembalikan sihat tak pe lah jugak. Ni tidak ada sekali tu kucing lamia dikembalikan mati pun mereka deduct all the deposit n yg paling teruk lamia kena tambah lagi RM80
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 3-1-2007 02:50 PM |All posts
Originally posted by Acepromazine at 2-1-2007 11:59 AM
Kalau ada senarai vet yang buat on-call 24jam pun ok gak. Ada sesapa yang tahu?



Dulu ada tapi sekarang mereka dah tak buat 24jam lagi. Tak tahu kenapa. Actually bila kita fikirkan balik, sepatutnya kena ada service 24jam for animal kat malaysia ni....:hmm:
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 3-1-2007 02:52 PM |All posts
Originally posted by PengKid at 2-1-2007 06:38 PM
kenapa yea kalo klinik haiwan kat mesia ni mahal berdendum dendam bukan main lagi reganya?
macam tu jugak dengan makanan. Mengalahkan rega beras paling mahal kat pasaran.
aku heran la. macam man ...


Kat US tak semahal kat europe, especially kat swiss. Kalau tak betul-betul berduit rasanya tak mampu nak bela pet, byk protokol!:geram:
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 3-1-2007 03:01 PM |All posts
Originally posted by audioslavefan at 3-1-2007 01:12 AM


tau takper :geram: aku beli IAMS dorg seguni RM80... ngalahkan harga beras :lol


Wah seguni tu berapa kilo dan tahan berepa lama utk berapa ekor kucing? Lamia biasa beli yg 3kilo tu pun dah RM52 dan tahan 5 hari aje. Sesekali ada gak beli 15 kilo =RM160. Bila beli byk memang untung tapi kucing2 lamia ni tak suka makanan yg sama hari2, tu yg susah. Paling tak jika minggu ni mereka makan perasa ayam, minggu depan kena tukar salmon pulak.. dan selalunya lamia balancekan dgn makanan tin dan ikan n ayam goreng 2-3 kali seminggu. Kucing lamia ada 8 ekor dewasa dan yg kittens ade 4 baru lahir last christmas.
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 3-1-2007 03:04 PM |All posts
Originally posted by tulip at 3-1-2007 02:08 AM
ada satu kat melawati. dia buat house calls aku tak ingat plak address/contact dia. nanti aku cari balik. dulu aku hantar bubu and cici ke situ..


Kalau kat melawati sebelah damai hospital tu yg u maksudkan memang pernah lamia dengar buat house call, tapi hari tu masa lamia call bercakap dgn surgeonnya, Dr George dia suruh call clinic lain:hmm: tu yg buat lamia wonder, cos kat business card mentioned yg mereka buat house call tapi bila kita callsebaliknya pulak.
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 3-1-2007 03:09 PM |All posts
Anyway, masa lamia tengah panik hari tu kat jalan pahang ada satu pet shop. Masa lamia singgah tanya mereka boleh rawat kucing sakit tak, girl tu kata mereka ada Dr Vet yg boleh datang kat clinic tu bila mereka call 4 emergency...lega sikit lamia dengar. So lamia tinggalkan kucing lamia kat situ dan baru je ambil semalam. Sihat dah kucingku. Bayaran pun reasonable, RM84 for everything including food n boarding tak pun sampai beratus macam clinic lain!
Reply

Props Report

Challenger

Take me away...

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 10-1-2007 09:14 PM |All posts
Nur Dini Zahra..anakku sayang.
Jadilah anak yg solehah, kebanggaan kedua-dua ibu dan ayah mu.
Reply

Props Report

Challenger

Take me away...

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 10-1-2007 09:16 PM |All posts

Reply #12 Lamia's post

ooo yg dekat area jalan ipoh tu yek.....
Nur Dini Zahra..anakku sayang.
Jadilah anak yg solehah, kebanggaan kedua-dua ibu dan ayah mu.
Reply

Props Report

Post on 12-1-2007 08:42 AM |All posts

kLINIK dR ZULKIFLI

YANG INI BUKAN 24 JAM TETAPI TERBAIK

Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 14-1-2007 11:11 AM |All posts
Originally posted by finnie at 10-1-2007 02:14 PM
lamia...

rujuk kat thread ni http://forum.cari.com.my/viewthr ... &extra=page%3D1

.


Finnie, lamia dah rujuk kat page diatas tapi maybe ramai masih belum tahu, yg kat jalan ipoh tu is no longer provide 24 hours service.
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 14-1-2007 11:14 AM |All posts
Originally posted by finnie at 10-1-2007 02:16 PM
ooo yg dekat area jalan ipoh tu yek.....


Bukan kat jalan ipoh tapi kat shop lot jalan pahang opposite police station.
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 14-1-2007 11:15 AM |All posts

Reply #15 jamilkucing's post

Jauh nye abang jamil:
Reply

Props Report

Post on 16-1-2007 07:01 AM |All posts

Reply #18 Lamia's post

Abg paham tapi itu je yang dapat abg beritahu the best,for me.
Reply

Props Report

agelgold This user has been deleted
Post on 16-1-2007 10:55 AM |All posts
kalau klinik haiwan kerajaan, kita faham-2 aje la kan. kalau klinik swasta pulak, diaorg tu sebenarnya bisnes. jadi, kalau bisnes, kena la fikir kos, untung rugi tu semua. nak buat 24 jam ni tak menguntungkan. jadi, mereka tak buka la. sebab masyarakat sendiri tak ramai yg nak bawak pet pegi vet. kalau kita buat poll, mesti kita jumpa org yg tak pernah pegi vet langsung
Reply

Props Report

Lamia This user has been deleted
Post on 17-1-2007 10:18 AM |All posts

Reply #20 agelgold's post

Tapi bagaimana pula dgn perasaan mereka yg amat sayangkan pet mereka? Ade ke yg sanggup memerhatikan pet mereka mati secara perlahan-lahan didepan mata tanpa boleh dibuat apa-apa? Lamia rasa ramai yg akan bersependapat dgn Lamia mengenai perlunya diwujudkan klinik haiwan 24jam ini. Dari kos pula pasti tak akan jadi hal kerana sesiapa yg sayang pet mereka pasti sanggup bayar berapa saja utk selamatkan nyawa haiwan peliharaan mereka.
Reply

Props Report

agelgold This user has been deleted
Post on 18-1-2007 08:57 AM |All posts
bukan gitu lamia. bukan kos untuk pembela pet. kos bagi klinik haiwan tersebut. itu sebab mereka tak buka 24 jam.

bagi kita yg sayang pet ni memang dah obvious kita sanggup keluarkan duit.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-1-2007 12:29 PM |All posts
Betul apa agelgold tu cakap Lamia. Kos harian untuk membuka klinik 24jam adalah tinggi. Dan, sebab yang paling utama kenapa vet tak bukak 24jam adalah kerana, kengkadang tu...langsung tak ada case. Sebab masyarakat kita masih tidak concern terhadap haiwan.

Apa yang saya cadangkan kepada semua forumer, kalau boleh gunakan satu jek Vet untuk pet anda. Dan, tanya Vet anda samaada dia boleh terima on call untuk 24 jam jika berlaku kecemasan. Selalunya, mereka boleh. Jadi, jika berlaku kecemasan di luar masa pejabat, korang boleh la hubungi Vet tetap korang tu.

Aku selalu berbincang ngan kengkawan aku, kenapa tak ada vet 24 jam. Sebenarnya ada, tapi cuma tak banyak. Cuba rujuk website nie, http://www.animalhospital.com.my/index.html

Lagik satu isu yang aku sering katakan kepada kengkawan aku, kenapa klinik haiwan nie tutup pada waktu malam? Kalau boleh, klinik tu beroperasi pada waktu malam sebab kebanyakkan customer akan datang selepas waktu berkerja. Cuma ada beberapa klinik yang bukak sampai pukul 12 malam. Dan, Alhamdulillah...ramai client diorang.
http://www.dobot.com.my
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 24-1-2007 12:41 AM |All posts
dlm 6 years back selalu pegi animal medical centre kat wisma medivet jalan tun razak. dulu tak byk hospital or clinic haiwan. lagipun kat AMC mmg byk facility cuma parking dan bhgn dalam menunggu je kecik. kebanyakan doktor dari UPM byk pegi training sana. the owner is Dr. Siva if tak silap.
Dah lama sgt tak pg sana. Service mmg xcelent dan the best and for sure lah harga pun leh tahan. Mcm2 binatang aku penah jumpa kat sana. Kami mmg dpt discount giler nyelah dari dr. siva heheh.  

Skrg aku selalu pg City Pet kat serdang raya syeksen 8. oklah not bad. lagi satu kat bangi dr. pet aku tak brp suka sgt sbb tmpt tu berbau. depa mcm tak jagalah. kat UPM pun ok kan price dia..

Lamia...mmglah if kita dah sayang kita akan buat apa saja to make sure depa sihat. Aku la ni dok nganggur tp bab makan dia aku still jaga malah mengalahkan harga makanan aku. Rezeki kena cari kalau dpt kongsi2lah kan. Aku selalu ckp ngan kucing aku doa bg ibu dpt keja so leh makan sedap2 lagi . mcm aritu pi tekan duit 200 last2 tgl 50 je. pi beli makanan depa dah 14 kilo, pasir lagi utk toilet depa. kucing aku 4 ekor saja...tp kucing liar pun mai makan kira2 kat 10 ekor. kira sedekah la kat depa. aku beli pasir sbb tak mau susahkan jiran kalau2 depa berak dpn rumah org. aku cek 3 kali sehari pasir tu. sayang beb...binatang ni lagi cerdik dan pandai ambik hati kita.
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 24-4-2014 10:04 AM , Processed in 0.214401 second(s), 24 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top