CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
1234Next
Return Post new threads
Author: mhas2

HYUNDAI STAREX , OK KE ?

[Copy link]

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-3-2010 01:57 PM |All posts
Tepek skit info...

Overview
Hyundai brings in a powerful and dependable workhorse to compete in the panel van market. With creature comforts and a huge loading space, this is one van to watch in the coming years.

Exterior
The Starex has been designed MPV style to look elegant, but its workhorse pedigree is unquestionable. Dual sliding side doors, twin swing rear doors & enlarged wheels and tires (215/70R16) make ones manual routine job an easier one. A turning radius of 5.61m makes Starex a breeze to navigate.

Interior
One will find improved mounting of the transmission gear shift lever to the center fascia to avoid distraction of movement between the driver seat and front passenger seat. The Starex comes standard with a 5-speed Auto Transmission. You will also see an overhead storage console, an added feature. The new Hyundai H-1 also has an electro-chromic rear view mirror and new roof-mounted air vents for further cooling the cabin. A loading area of 2,375 x 1,620 x 1,350mm makes for loading more equipment and a probably conversion into a passenger van.

Under the hood
Hyundai Starex is powered by a turbocharged, 2.5 CRDi, Euro-IV compliant engine which yields 170ps and 40kg.m of torque. The advanced common rail diesel engine also has a top speed of 180km/h.

Safety
Starex comes with 16-inch front disc brakes. These yield better braking power than the previous H-1 discs. A MacPherson strut front suspension is added to further experience better handling conditions. It comes with a single airbag in the drivers seat. ABS is standard.
C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 4-3-2010 02:49 PM |All posts
aku ada gi test drive baru ni. 11 seater. grand royale. depan mcm alphard sket. RM 140K lum diskaun. Pick up gak walau diesel. turbo diesel. kereta rasa ok cuma takut diesel msia yg tak ok. jauh sgt terkebelakang compare dgn diesel kat europe. mmg value for money. kalu family besar mmg berbaloi...
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 5-3-2010 10:06 AM |All posts
aku tgk kat showroom besar giler babas kete ni...klu aku bwk sure calar balar langgar sumer benda...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-7-2010 02:57 PM |All posts
Post Last Edit by hadi1978 at 16-7-2010 15:01

Reply 28# lurve82


    sama le aku pun, confirm calar balar kiri kanan.. besar babas..macam gerabak ketapi..
Reply

Props Report

Rank: 11Rank: 11Rank: 11Rank: 11

Post on 17-7-2010 08:54 PM |All posts
Reply  lurve82


    sama le aku pun, confirm calar balar kiri kanan.. besar babas..macam geraba ...
hadi1978 Post at 16-7-2010 14:57


at least ketapi xriso nk berlanggor dgn ketapi lain...ni mampos la nk parking camne ntah...beso yg amat..
Feeling blessed....
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 21-7-2010 11:26 PM |All posts
makaih..ramainya peminat,...jom pakat kiter bukak kelab peminat star royale...nak nak nak?
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 21-7-2010 11:50 PM |All posts
saper nak jalan jauh ngan family mmg worth it. minyak mmg jimat. dari Marang ke KL lebih kurang rm40 jer. jumlah penumpang 6 orang.  

ni baru mileage 1000km, enjin masih lagi dlm proses break-in. nanti dah settle nanti rasanya lagi jimat minyak.
There Is No Empty Spaces In The Universe
Reply

Props Report

Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22Rank: 22

Moderator

Post on 22-7-2010 11:28 AM |All posts
bukan ker starex neh xder market value kalo nak jual balik??
Where there is desire There is gonna be a flame Where there is a flame Someone's bound to get burned
But just because it burns Doesn't mean you're gonna die...You've gotta get up and try, and try, and try
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 22-7-2010 04:53 PM |All posts
Reply 33# teky

pada aku, bukan takde market value bila 2nd hand, cuma high depreciation rate jer. tapi tak bermakna jadi tong buruk. pastu bergantung gak ngan keadaan kereta tuh mcm mana bila nak resale balik.
There Is No Empty Spaces In The Universe
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 28-10-2010 08:45 AM |All posts
Post Last Edit by masterixs at 28-10-2010 08:47

Tak de lebih info ke utk Starex nie ada mana2 website tak mcm club ke utk sy dpt info aper2 problem keta nie kalau dengar cakap SA semua bagus jer???
Hari tue ada pergi test drive...Dr segi performance memang impresive laa sbg kenderaan MPV yg guna diesel. Walaupun berat dan berbadan besar guna diesel pulak tue tp power tue memang ada. Ruang dalaman memuaskan amat selesa yg kurang tang dashboard dan penunjuk meter tue mcm fesyen lama.
Dah bayar dah duit booking trade in dgn Isuzu Dmax tp kat rumah masih terfikir2 lagi betul ke apa aku buat nie.... Jenama korea pulak tue mana2 kereta korea sekalipun tak dominan atas jalan Meleesia, so kat situ dah tahu serba sedikit apa yg bakal berlaku nanti. Baru2 lg nie memanglah masih ada support dr pengeluar lepas 5 tahun sparepart jd mahal laa kot. Alaaa mcm cerita keta conti jugak ceritanya....
Saya fikir nak guna utk 5 tahun jerr lanyak cukup2 pas tue tukar lagi....dan lagi...hehehehehe
C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 28-10-2010 09:19 AM |All posts
Post Last Edit by batu_bergolek at 28-10-2010 09:25

Reply 35# masterixs

itu bergantung pada owner lah, mcm saya, saya tak ambik kira sangat pada isu depreciation, sbb saya anggap beli kereta nih perbelanjaan hangus dan kalo ambik loan pun ambik no more than 50% , bila dah beli kemungkinan besar tak jual balik, paling kurang pun saya akan trade inn jer bila tiba masanyer. so far starex saya takde masalah

tapi benda yg saya suka, starex ni, mcm masterixs cakapla, dia tak underpower, bila penumpang ramai pun tak rasa beban mcm kenderaan mpv petrol dan satu lagi FC dia jimat.



dulu masa pakai kereta hyundai (santa fe diesel) maintenance ok jer, takder big issue walaupun warranty takder . sebenarnya kalo kereta diesel nih mana2 model pun kalo kene caranya, overall maintenance lagi rendah drpd enjin petrol. cuma saya elakkan pakai diesel drpd petronas dan pagi2 bila hidup enjin first time bagi lama sikit, bagi dia panas dulu
1

View rating log

There Is No Empty Spaces In The Universe
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 28-10-2010 10:59 AM |All posts
pernah bawak..
handling mcm kete gak cuma rasa kat blkg gabak sket. myk save.
kalu kat kastam johor kena ngam2 setting...paling tipis ruangnye..
tinggi pd trition/hilux (bukan ground clearance tp driver position)
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 28-10-2010 10:37 PM |All posts
Reply 36# batu_bergolek

Apa masalah kalo pakai diesel petronas??
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-10-2010 12:14 AM |All posts
Post Last Edit by batu_bergolek at 29-10-2010 00:46


Reply 38# danedzya


haritu hantar servis, ada borak ngan staff yg attend keta saya, borakla pasal enjin diesel hyundai, lepas tu dia ada cakap yg ada beberapa starex yg owner komplain takleh hidup, kalo hidup pun enjin mcm berat jer. bila check fuel filter, dah tersumbat, (tapi tak logik sbb kebanyakannya mileage tak sampai 10,000 km) bila tukar fuel filter baru enjin ok hidup balik dan takde masalah. diorang suspect disebabkan minyak diesel petronas (tapi takyahle saya cerita dia punya detail). sbb bila kete yg problem tu pakai minyak jenama lain takda masalah.






tapi staff tu takde la cakap kat saya "Hoi MANUSIA KAU JANGAN PAKAI DIESEL PETRONAS   " dia cuma kata kalo boleh dia nasihatkan "CUBA ELAKKAN" pakai minyak tuh.




tak lama lepas diberi nasihat dari penaja tuh saya pun bertanya kat mechanic regular biasa saya, workshop dia biasanya repair keta conti esp merc dan bmw, ikut kata dia ada gak kes bmw yg pakai diesel ada masalah injector tersumbat. ceritapun lebih kurang sama lah, cuma bezanya fuel filter murah jer kalo berbanding bila Injector dah tersumbat    . Tapi Starex saya tak pernah ade problem lagi, dan kebetulan saya jarang isi petronas sbb kaw umah saya takde petronas, jadi takleh lah nak personally confirm kan.

1

View rating log

There Is No Empty Spaces In The Universe
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-10-2010 09:15 AM |All posts
Reply 36# batu_bergolek


Thank kerana respon dan begitu jugak pd kawan yg lain yg sudi bg pendapat dan pandangan yg membina.....
Sy tak kisah sangat pasal susut nilai mpv nie lagipun kereta korean semua sedia maklum, dan lagi sy dah biasa dgn keadaan mcm nie pasal pernah guna kereta conti beberapa kali. Tapi nie first time nak try kereta dr korean pulak. Cuma yg penting ialah alatganti yg mudah didapati dimana2 kedai sparepart dgn harga yg berpatutan. Kalau ikutkan keadaan begitu dgn keadaan sekarang kereta korean memang rare atas jalan oleh itu sy fikir nak cuba guna utk 5 tahun dulu dan lepas tue bergantung pd keadaan. Lagipun boleh dianggap sebenarnya kita menyewa keta dgn bank ajerr hehehehehe..

Saya belum lagi fikir berapa loan yg saya nak pinjam nie kalau dilihat jika hy buat bayaran pendahuluan paling minimun bulanan agak tinggi lebih kurang rm1500 sebulan utk harga starex royal yg berharga lebih kurang RM 150k. Kalu mcm tue memang muka nak kena bayar tinggilah. SA bagitau saya diaorang boleh bg diskaun RM3k ajerrrr...

Dr segi servis MPV nie kalau sy lihat pd schedule yg diberi service biasa utk keta nie tidak lah mahal sangat tak sampai rm300. Cuma utk major service yg memang terasa mahal, normal lah tue. Bg saya berbaloilah walaupun servis mahal dgn pakej yg ada pd MPV nie selesa, ruang yg luas dan kuasa enjin yg cukup memuaskan dan lagi dikatakan penggunaan minyak yg jimat walaupun berkuasa besar. Oleh kerana sekarang saya perlu travel jauh, Isuzu Dmax tidak lagi sesuai dgn saya. Walaupun pun jimat minyak tapi suspension kereta SUV biasa ada bumping pd jalan yg beralun, Menyebab badan rasa cepat letih jika memandu dlm keadaan yg lama sebab tue saya fikir perlu sebuah MPV yg mempunyai suspension spt kereta sedan. Minat juga Alphard tapi lebih prefer kereta baru tak mau recond. Kalau nak beli Alphard baru mahal sangat pulak boleh sakit gigi dibuatnya hehehehee.... Lagipun mcm tak sesuai dgn saya pasal rasa mewah sangat nanti, padahal nak guna utk angkut brg jerrr....
1

View rating log

C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-10-2010 09:34 AM |All posts
Reply 39# batu_bergolek


Pd pandangan saya minyak diesel kat Malaysia nie memang berkualiti rendah kerana mempunyai kandungan sulfur yg tinggi. Stesen minyak mana2 pun ambil stok minyak kat tempat yg sama cuma bahan tambah yg dicampurkan pd minyak tue yg membezakan kandungannya. pasal tue lah kereta2 berenjin diesel yg menggunakan sistem commorail akan menghadapi masalah setelah beberapa tahun penggunaannya. Selain tue injektor atau nozzle juga akan tersumbat dgn sulfur nie utk cuba mengurangkan masalah nie cecair khas injektor cleaner yg banyak dijual kat pasar raya boleh dicuba......Sekadar bg pendapat
C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-10-2010 10:44 AM |All posts
Reply 40# masterixs

masa, belum beli dulu, saya ader terpikir nak ambik alphard, tapi bila fikir mcm tak worth-it sbb harga yg recond dari jepun pun dah beratus ribu. kalo ada yang baru ntah2  rm 300 ribu kot ? kene pulak kete nih bukan la kira saya nak jadikan daily usage, cuma nak pakai time jalan jauh beramai2 jer.

dari segi comfort saya rasa ok, absorber just nice takdelah rasa melambung2 pendek kata mcm bawa naza ria cuma body lebar sikit dan driver punyer sitting position tinggi. enjin pun ok, kalo setakat nak maintain 110-130km/h lebih drpd cukup even ada 9 orang, yelah bawa orang ramai2 nih takkan nak melenjan dapat drive 110kmh ok lah. cuma benda saya tak suka, rasa seat driver kurang empuk berbanding ngan kerusi passenger dan pada saya hyundai starex patut ada ESC. sekarang ni dia hanya ada 2 airbag dan ABS jer



saya rasa spare part dalam masa 5 tahun akan datang akan senang sbb, makin ramai orang start pakai model nih, sampaikan dah jadi taxi pun dah ada


cuma pada saya kalo Gov boleh naikkan lagi kualiti diesel kat sini, itu lagi bagus.
There Is No Empty Spaces In The Universe
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 29-10-2010 12:38 PM |All posts
Reply 42# batu_bergolek

seat row bhgn belakang ko letak 2 ker 3 row?Kalo letak 3 sempit tak ruang kaki??
Live to Ride
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 29-10-2010 06:26 PM |All posts
Reply 43# danedzya

saya rasa tak sempit (hehe baru perasan berbulan2 dah pakai keta nih saya tak berpeluang duduk belakang asyik asyik kene jadi drebar jer )

tapi tak pernah pulak dgr adik-beradik saya kata sempit duk belakang. pastu kerusi dia pakai mcm railing mount, jadi boleh adjust posisi dan jarak antara row kerusi depan .
There Is No Empty Spaces In The Universe
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-11-2010 09:18 AM |All posts
Terjumpa you tube nie test top speed Starex wow!!!! boleh tahan.....

C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 1-11-2010 09:21 AM |All posts
Nie dah hujung tahun dah sy fikir harap kereta keluar tahun depan 2011, tahun baru keta pun baru hehehehehee...
C99 Coupe 4g93.......
Reply

Props Report

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

Post on 1-11-2010 04:10 PM |All posts
Reply 45# masterixs

fuhh gila babas, dah nak take-off . berani tak bertempat le, org mane nih? dgr backround radio mcm philippines jer ?
There Is No Empty Spaces In The Universe
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 1-11-2010 05:09 PM |All posts
Reply 29# hadi1978


kalo pandu di kl mcm tak sesuai ni.kan kl selalu jam, keta besar tak convenient ni.
malahan nak cari parking pun susah.jadikan bas sekolah idea yg bagus,tapi mesti tak sampai hati lah.
designnya cantik juga.jadi bas sekolah, tentu cepat rosak nak servis lagi.
Reply

Props Report

Rank: 8Rank: 8

Post on 4-11-2010 12:47 PM |All posts
ada tgk kat mudah.com

knape rege starex royale 2010 baru b'beza2..\

cth: RM133,888 otr kat kl,  RM148,888 otr kat kedah...

bukan ke rege semenanjung sume sama..
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 4-11-2010 02:58 PM |All posts
ada tgk kat mudah.com

knape rege starex royale 2010 baru b'beza2..\

cth: RM133,888 otr kat kl, ...
OrangKita Post at 4-11-2010 12:47



tu kena tgk spec la...mungkin ade low dan high spec
Reply

Props Report

1234Next
Return Post new threads
You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 21-4-2014 04:55 AM , Processed in 0.237717 second(s), 26 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top