CARI Malay Forums

 Forgot Pass?
 Register

Facebook Login

Login by Facebook

Forum : Gosip |  Hiburan |  Isu Semasa & Politik |  Peristiwa |  Lawak & Santai |  Sukan |  Informasi |  Kesihatan |  Soal Jawab Agama |  Negeri & Negara
Wanita & Lelaki |  Cinta & Perhubungan |  Belia & Pengetahuan |  Komputer & Internet |  Hobi |  Buku & Penulisan |  Koleksi Gambar
English Channel |  தமிழ் மக்கள் |  Jual/Beli |  Maklum Balas |  CARI Rasmi |  Cari Contest
Show: 5545|Reply: 17

Hilang surat beranak..

[Copy link]

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 15-11-2010 12:28 PM |All posts

To get Malaysia's most comprehensive information, news, life sharing here!
Register as a CARI member NOW!

Register Login or Facebook Login

Salam all porumers..
saya nk tumpang tanya sket..baru baru ni..asben saya terilangkan surat beranak anak saya yg sulung ..umo 9 thn..
masa tu dia bawak anak ke klinik..
ntah kalut macam mana..dia x sedar sama ada dia terlupa amek atau dah tejatuhkan surat beranak anak tu..
macam mana nk buat?i means prosedur dia..kita kena g lapor jabatan pendaftaran ke..or g balai polis dl?
kalau kena denda baper eh bayaran dia..
Reply

Props Report

Rank: 14Rank: 14Rank: 14Rank: 14

Post on 15-11-2010 02:33 PM |All posts
kena repot polis kan, pas tu pergi balik ke jbtn pendaftaran... rasanya kena bawa surat nikah & kad pengenalan ibu bapa kot....
http://supplement-harian.blogspot.com/
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 16-11-2010 02:17 PM |All posts
pergi ke JPN, buat cabutan surat beranak je... kena bayar sikit, dalam rm5 kot... dah lupa brape rm nyer...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-11-2010 02:58 PM |All posts
Reply 2# carly_lah


   oo,kena g  buat repot kat balai polis dl eh..oreit
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-11-2010 02:59 PM |All posts
Reply 3# mamapu3

mamapu3,anak sulung saya ni..anak saya ngan asben dulu..saya kawen ngan dia dalam setaun stgh aje..pastu divorce n kawen ngan asben skang..x hubby dl pun dah meninggal 3 taun lepas..saya xda surat nikah ngan x hubby dl coz surat cerai saya dl pun my x inlaw amek..nk claim insurans katanya
Reply

Props Report

Rank: 13Rank: 13Rank: 13Rank: 13

Post on 16-11-2010 03:39 PM |All posts
emm tak silap if dah penah ada
pi jpn jek
then isi form bayo rm5 kot nak reprint camtu
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-11-2010 03:44 PM |All posts
heheh...x perasan..br perasan sat2 td..akan ku usahakan pas raya ni..p jpn trus aje kan..x yah bawak surat nikah ke?just bawk ic kita saja?
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 16-11-2010 10:44 PM |All posts
Assalamualaikum wbt.

Rasanya, buat laporan polis. Dan pergi ke JPN like my sister did. tapi tak tahulah berapa yang dia kena denda.

Paling nak senang, sebelum pergi ke sana. Cuba call JPN dulu. Cuba dapat info dulu supaya tidak perlu ulang alik nanti.

Dan untuk surat nikah tu, kalau tak nak hilang dan sebagainya, apply la kad nikah. Saya pernah lihat kad nikah kakak saya. Macam ic. Ada gambar hubby and wife. Mungkin easy for you.

Good luck.
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 16-11-2010 10:49 PM |All posts
Reply 8# qiraati
tq 4 the info..bab surat nikah tu depend on negeri kot...coz saya nye surat nikah mmg bentuk surat nikah..x hubby saya yg dulu dah meninggal xsiden taun 2007..so my x mil mintak surat cerai saya utk rujukan insurans menda tah..trus x hantar2 sampai sekang..another one,anak saya yg sulung tinggal dgn saya since sy kawen taun 2004 n dia cuma kenal my latest hubby je as her dad..
so..cek thread yg lama,derang cakap just bawak ic ngan salinan surat branak je kalau ada..n kena isi form..kena baayar dalam rm 5 or rm 15 kot
Reply

Props Report

Rank: 3Rank: 3

Post on 18-11-2010 08:32 AM |All posts
Tahun lepas, saya pernah gak kehilangan surat beranak n terus jek apply yg baru.
Prosuder,
1->just gi JPN then mohon yg baru n tunjukkan IC.
2->Isi borang kata hilang.
3->astu kene bayor RM 10... 20 minit dah siap,,,,

{:1_137:}
Reply

Props Report

Master

" special only "

Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18Rank: 18

Post on 18-11-2010 10:12 AM |All posts
pegi JPN je ..
Cita-citaku menjadi orang kaya
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 18-11-2010 10:30 AM |All posts
betul..g jpn jer.. x payah bawak aper2 ko bawak duit jer..
Bos saya sangat comel...saya suka dia!!!
Reply

Props Report

Rank: 5Rank: 5

Post on 18-11-2010 12:40 PM |All posts
yep... x yah bawa paper, bawa duit jer... hehehe...
Reply

Props Report

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

Post on 18-11-2010 01:05 PM |All posts
huhuh..kena tunggu ari ahad ni la pasal arini kjaan kedah suna cuti...
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 9-6-2012 12:24 PM |All posts
heheh nie nak tanya kawan kita kehilangan surat beranak dia
(hilang masa pindah rumah katanya)
kira da 30thaun ... masih bole ke dpt salinan surat beranak asal
atau dapat surat beranak baru ye?
ye lah sbb da lama sgt kan 30thn kan...

tq for reply
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 9-6-2012 09:44 PM |All posts
heheh nie nak tanya kawan kita kehilangan surat beranak dia
(hilang masa pindah rumah katanya)
ki ...
shedah Post at 9-6-2012 12:24


bole..tp nnt dpt surat beranak yg besar mcm budak2 zaman skang..

better report polis takut surat beranak asal tu kalu org lain jumpa disalahgunakan
belina2u.blogspot.com
fb: belinaonline
Reply

Props Report

Rank: 4

Post on 9-6-2012 11:58 PM |All posts
bole..tp nnt dpt surat beranak yg besar mcm budak2 zaman skang..

better report polis takut su ...
norrah_joe Post at 9-6-2012 21:44



   oh ok tq replynanti sy bg tau kat dia suruh dia wat report
heheh yg besar mcm bdk skrg
tp detail sama ta mcm dulu? mcm time ,berat
heheh bole ga tgk2 dia lahir dulu berapa kilo berbeza ta mcm skrg
Reply

Props Report

Rank: 10Rank: 10Rank: 10

Post on 10-6-2012 12:15 PM |All posts
oh ok tq replynanti sy bg tau kat dia suruh dia wat report
heheh yg besar mcm bdk skrg :lo ...
shedah Post at 9-6-2012 23:58


details sumer sama mcm yg asal dulu
belina2u.blogspot.com
fb: belinaonline
Reply

Props Report

You need to login first Login | Register Facebook Login

Important Notice: The views and opinions expressed on the forum or the related pages are of the owner alone, and are not endorsed by CARI, nor is CARI responsible for them. Due to the nature of the Internet forum is in real time, CARI does not, and can not censor any submission, but asks that each user use discretion and respect for other users, and does not contribute any word that is unlawful, harmful, threatening, abusive, harassing, tortious, defamatory, vulgar, obscene, libelous, invasive of another's privacy, hateful, or racially, ethnically or otherwise objectionable. CARI reserve the right to withhold and/or remove any link that might possibly hold an individual, entity or group ridicule, potential embarrassment or potential defamation. CARI also reserves the right to accept, edit and/or remove any link that is deemed inappropriate in any way.
Hosted by

Archiver|Mobile|CARI Malay Forums

GMT+8, 29-11-2014 05:29 PM , Processed in 0.315736 second(s), 27 queries , Gzip On.

Powered by Discuz!

© 2001-2012 Comsenz Inc.

Top