Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Search
7358
View
17
Reply

Hilang surat beranak..

[Copy link]

Author: tenderfly       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-11-2010 12:28 PM | Show all posts |Read mode
Salam all porumers..
saya nk tumpang tanya sket..baru baru ni..asben saya terilangkan surat beranak anak saya yg sulung ..umo 9 thn..
masa tu dia bawak anak ke klinik..
ntah kalut macam mana..dia x sedar sama ada dia terlupa amek atau dah tejatuhkan surat beranak anak tu..
macam mana nk buat?i means prosedur dia..kita kena g lapor jabatan pendaftaran ke..or g balai polis dl?
kalau kena denda baper eh bayaran dia..
Reply

Use magic Report

Post time 15-11-2010 02:33 PM | Show all posts
kena repot polis kan, pas tu pergi balik ke jbtn pendaftaran... rasanya kena bawa surat nikah & kad pengenalan ibu bapa kot....
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 02:17 PM | Show all posts
pergi ke JPN, buat cabutan surat beranak je... kena bayar sikit, dalam rm5 kot... dah lupa brape rm nyer...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 02:58 PM | Show all posts
Reply 2# carly_lah


   oo,kena g  buat repot kat balai polis dl eh..oreit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 02:59 PM | Show all posts
Reply 3# mamapu3

mamapu3,anak sulung saya ni..anak saya ngan asben dulu..saya kawen ngan dia dalam setaun stgh aje..pastu divorce n kawen ngan asben skang..x hubby dl pun dah meninggal 3 taun lepas..saya xda surat nikah ngan x hubby dl coz surat cerai saya dl pun my x inlaw amek..nk claim insurans katanya
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 03:39 PM | Show all posts
emm tak silap if dah penah ada
pi jpn jek
then isi form bayo rm5 kot nak reprint camtu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 03:44 PM | Show all posts
heheh...x perasan..br perasan sat2 td..akan ku usahakan pas raya ni..p jpn trus aje kan..x yah bawak surat nikah ke?just bawk ic kita saja?
Reply

Use magic Report

Post time 16-11-2010 10:44 PM | Show all posts
Assalamualaikum wbt.

Rasanya, buat laporan polis. Dan pergi ke JPN like my sister did. tapi tak tahulah berapa yang dia kena denda.

Paling nak senang, sebelum pergi ke sana. Cuba call JPN dulu. Cuba dapat info dulu supaya tidak perlu ulang alik nanti.

Dan untuk surat nikah tu, kalau tak nak hilang dan sebagainya, apply la kad nikah. Saya pernah lihat kad nikah kakak saya. Macam ic. Ada gambar hubby and wife. Mungkin easy for you.

Good luck.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 16-11-2010 10:49 PM | Show all posts
Reply 8# qiraati
tq 4 the info..bab surat nikah tu depend on negeri kot...coz saya nye surat nikah mmg bentuk surat nikah..x hubby saya yg dulu dah meninggal xsiden taun 2007..so my x mil mintak surat cerai saya utk rujukan insurans menda tah..trus x hantar2 sampai sekang..another one,anak saya yg sulung tinggal dgn saya since sy kawen taun 2004 n dia cuma kenal my latest hubby je as her dad..
so..cek thread yg lama,derang cakap just bawak ic ngan salinan surat branak je kalau ada..n kena isi form..kena baayar dalam rm 5 or rm 15 kot
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2010 08:32 AM | Show all posts
Tahun lepas, saya pernah gak kehilangan surat beranak n terus jek apply yg baru.
Prosuder,
1->just gi JPN then mohon yg baru n tunjukkan IC.
2->Isi borang kata hilang.
3->astu kene bayor RM 10... 20 minit dah siap,,,,

{:1_137:}
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2010 10:12 AM | Show all posts
pegi JPN je ..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2010 10:30 AM | Show all posts
betul..g jpn jer.. x payah bawak aper2 ko bawak duit jer..
Reply

Use magic Report

Post time 18-11-2010 12:40 PM | Show all posts
yep... x yah bawa paper, bawa duit jer... hehehe...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-11-2010 01:05 PM | Show all posts
huhuh..kena tunggu ari ahad ni la pasal arini kjaan kedah suna cuti...
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2012 12:24 PM | Show all posts
heheh nie nak tanya kawan kita kehilangan surat beranak dia
(hilang masa pindah rumah katanya)
kira da 30thaun ... masih bole ke dpt salinan surat beranak asal
atau dapat surat beranak baru ye?
ye lah sbb da lama sgt kan 30thn kan...

tq for reply
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2012 09:44 PM | Show all posts
heheh nie nak tanya kawan kita kehilangan surat beranak dia
(hilang masa pindah rumah katanya)
ki ...
shedah Post at 9-6-2012 12:24


bole..tp nnt dpt surat beranak yg besar mcm budak2 zaman skang..

better report polis takut surat beranak asal tu kalu org lain jumpa disalahgunakan
Reply

Use magic Report

Post time 9-6-2012 11:58 PM | Show all posts
bole..tp nnt dpt surat beranak yg besar mcm budak2 zaman skang..

better report polis takut su ...
norrah_joe Post at 9-6-2012 21:44



   oh ok tq replynanti sy bg tau kat dia suruh dia wat report
heheh yg besar mcm bdk skrg
tp detail sama ta mcm dulu? mcm time ,berat
heheh bole ga tgk2 dia lahir dulu berapa kilo berbeza ta mcm skrg
Reply

Use magic Report

Post time 10-6-2012 12:15 PM | Show all posts
oh ok tq replynanti sy bg tau kat dia suruh dia wat report
heheh yg besar mcm bdk skrg :lo ...
shedah Post at 9-6-2012 23:58


details sumer sama mcm yg asal dulu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2016 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.201752s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list